In Memoriam – Gita S. Iyengar

In Memoriam – Gita S. Iyengar

Gita S. Iyengar, 07.12.1944. – 16.12.2018.

Moja prva sjećanja na Gitu Iyengar su njezine sjajne oči. Veličanstvene, tople i suosjećajne oči. Oči koje su sve primijetile i ništa nisu propustile! Njezin je glas bio bariton koji je tjerao njezine učenike da se uzdignu iznad rutine vježbanja do viših uspona i zarone do dubljih dubina u Yogāsanama. Njezin dolazak i prisutnost izazvali bi bujicu aktivnosti, a onda bi se tišina spustila u dvoranu. Tišina iščekivanja.

Mogla je vatreno podučavati mega joga sat sa više od tisuću učesnika, ili nježno popraviti studenta na satu terapije. Mogla je u dva sata proći kroz pet poza, a mogla je u isto to vrijeme podučavati pedeset. Bila je poput majke, ne samo njezinoj familiji, već i tisućama studenata u Iyengar joga zajednici – starijima, srednjih godina, mladima i djeci. 

Gita podučava – Utthita Trikonasana

Meni osobno je bila velika inspiracija – njezina jasnoća, perceptivnost, izravnost, oštroumnost, trezvenost, dubina, devocija, posjedovanje ogromnog obima znanja, kako asana tako i filozofije; njezina zarazna naelektriziranost podučavanja, žar, vatrenost, predanost, posvećenost, požrtvovanost; njezina toplina, njezin humor.

Kao mlada, napad nefritisa ostavio ju je suočen s vjerojatnošću kratkog, intenzivno medikaliziranog postojanja. No njezina joga praksa joj je preokrenula život i postala je briljantna učiteljica. U više navrata je napomenula da joj je joga poklonila njene godine života. 

Janu Sirsasana

Iako je zadnjih godina njeno zdravlje polako popuštalo i tijelo je bilo slabije, a pokretanje je bilo sve bolnije, ona se i dalje davala, želeći podijeliti svoje znanje sa studentima. I kada bi Gita-ji (Gitađi) počela predavati, u njoj bi se desila transformacija, da bi rijetko tko mogao povezati tu lavicu na podiju sa krhkim i slabim tijelom kojem su pomogli da dodje na podij.

Tako, iako bolesna, Gita Iyengar je održala svoje zadnje podučavanje, svoju labudovu pjesmu, svoju počast njezinom ocu i guru-u BKS Iyengaru, na nedavno održanoj proslavi sto-godišnjice BKS Iyengara, kojoj je prisustvovalo preko 1200 studenata iz 56 zemalja. 

Gita i Abiđata

Gita Iyengar ostavlja iza sebe veliko naslijeđe i neispunjivu prazninu. Napisala je knjigu joge za žene pod nazivom “Joga – dragulj za žene”, a ona sama je bila tako rijedak nezamijenjiv dragulj. 

Gita-ji je otišla, tiho, mirno, u društvu svoje obitelji. Napustila je svoje tijelo u ranim jutarnjim satima, za vrijeme ‘Brahma Muhurte’ (povoljno vrijeme dana kojim vlada guna vrline) u ležećem joga položaju na bolsteru da bi olakšala disanje. Ja sam bila svjedok samo minijaturnog dijela njezinog života, ali bih se usudila reći da su i njezin život i njezina smrt bili izvanredni. 

Neizmjerno će nam nedostajati. Gita-ji mi je na umu i njezin odlazak je izazvao u meni izlijev ljubavi i osjećaj gubitka.

Gita S. Iyengar

 ***

“No knowledge is gained instantly. In fact, knowledge has a beginning but no end. This is all the more true of Yoga. One’s progress in this field depends entirely on one’s inner strength and endurance. One need not feel disheartened if progress is slow.

A pure mind and a right intention are necessary. Hence Yoga must be done gradually whilst watching one’s own progress so that it brings inner purification.”

***
“Whenever we find stiffness in the body, our mind should be especially supple. It is never the stiffness in our bodies that limits our practice, it is always the stiffness of our mind.”

***

“Knowledge has a beginning but no end.”

***

“In an asana, the mind has to reach inside the body to find a quiet space until a point comes where perfect balance is felt.”

***

“We are missing the gold if we do asanas as a physical practice only.”

***

“If the body is stiff that is understandable. But if the mind is also stiff then you can’t get anywhere. The mind has to become flexible.” 

***

“When this body has been so magnificently and artistically created by God, it is only fitting that we should maintain it in good health and harmony by the most excellent and artistic science of Yoga.”

BKS Iyengar, Prašant Iyengar, Gita S. Iyengar

Gita Iyengar