Program povodom obilježavanja stogodišnjice BKS Iyengara

Program povodom obilježavanja stogodišnjice BKS Iyengara

2018. godina bila je godina obilježavanja stogodišnjice BKS Iyengara (14.12.1918. – 20.08.2014.) Diljem svijeta su joga centri, gdje se prakticira joga po Iyengar metodi, Iyengar joga udruženja i Iyengar joga učitelji skupa sa praktikantima i ljubiteljima Iyengar joge, na različite načine slavili svog joga učitelja. 

Sama u Hrvatskoj, u malom gradiću, jedina učiteljica ove metode, mali joga studio na terasi… Na koji način ja mogu pokazati svoju zahvalnost mom velikodušnom joga učitelju, koji nam je u nasljedstvo ostavio pregršt znanja? Šta bih ja mogla napraviti, bilo je pitanje koje sam si postavila?

Ovo je bila moja skromna ponuda …

Svaki mjesec tokom cijele godine održali smo dan otvorenih vrata gdje su zainteresirani mogli doći i besplatno prisutvovati i probati jogu po Iyengar metodi. Svaki mjesec su došli novi ljudi, njih desetak, što je popunilo naš studio. Lokalne novine su izašle u susret i objavljivale naše otvorene satove. 

Kako se približavao Prosinac odlučili smo se napraviti program-prezentaciju. Predstavili smo BKS Iyengara, njegov put joge – o tome kako je započeo sa svojom joga praksom, o njegovoj posvećenosti i ljubavi prema jogi, o njegovom joga životu i o njegovim uspjesima, te o njegovom inovativnom i kreativnom uvođenju promjena u prakticiranje asana, zadržavajući suštinu filozofije Patanđalijevih Yoga Sutra. 

BKS Iyengar je bio važan instrument u širenju joge u svijetu. 

Na programu smo održali i tri prezentacije: 

  • Mali jogiji – koji su nas razveselili lakoćom izvođenja asana, otopili srca osmjesima i iznenadili poznavanjem Sanskrita i objašnjenjem šta je Aštanga joga.
  • Tea, Duška i Ester su nam prezentirale kako se joga može izvoditi uz pomoć stolica. Uvele su nas u stanje vrline sa svojom mekoćom i sinhroniziranom uigranošću. 
  • Sabrina, Irena, Marijana, Emil i Nikša su nam spretno i samopouzdano prikazali izvođenje raznovrsnih asana bez propsa

Programu je prisustvovalo oko 60-70 osoba, trajao je sat vremena i završili smo ga uz slatke i vesele ćakule; prirodne sokiće; te ‘joga’ keksiće i veganske/vegetarijanske slatkiše.

Ovdje možete pogledati snimke prezentacija.